Showing posts with label American Tree Sparrow. Show all posts
Showing posts with label American Tree Sparrow. Show all posts

01 March 2015

2014-2015 Winter Bird Feeder Count Results

As we have during the past six seasons, Lindsay and I participated in the Indiana Audubon Society Winter Bird Feeder Count this winter.  During this citizen science project, the greatest number of each bird species observed at feeders in your yard on the 20th to 25th of November, December, January, and February are tallied.  For our results from past Winter Bird Feeder Counts, see our posts here (2013-2014), here (2012-2013), here (2011-2012), here (2010-2011), and here (2009-2010).

The area below our feeding stations saw activity from several ground-feeding species such as Mourning Dove and Northern Cardinal
Because of my job change last March, I now work from my home office during the winter, allowing me a better opportunity to count our feeder birds.  Even with this advantage, the trend of decreasing number of individuals that I mentioned last year seems to be continuing, but this observed result may have something to do with an extraordinary number of individuals observed during the 2008-2009 count, the first year we participated in the Winter Bird Feeder Count.  We will continue to track this metric, and as we obtain more data we may see the number of individuals observed annually level out to some extent.

A male Hairy Woodpecker visited our suet feeders in December, January, and February.
In terms of number of species observed at our feeding stations during the count, we had our second best count ever in 2014-2015, tallying 24 species (27 species in 2008-2009 is our high count; 21 species in 2009-2010, 2011-2012, and 2013-2014 are our low counts).  This number is greater than our seven-year average of 22.7 species.  We observed 18 species in November 2014, 17 species in December 2014, 18 species in January 2015, and 20 species in February 2015.  Our seven-year monthly averages stand at 16.3 in November, 17.5 in December, 17.2 in January, and 19.5 in February.

American Goldfinch reached a peak of 15 individuals in November and was represented during all four count periods.
The list of species observed during our 2014-2015 Winter Bird Feeder Count is found at the end of this post.  Species not observed during this count that we have seen on at least one other count include Northern Flicker (Colaptes auratus), American Robin (Turdus migratorius), Gray Catbird (Dumetella carolinensis), Eastern Towhee (Pipilo erythrophthalmus), Snow Bunting (Plectrophenax nivalis), Red-winged Blackbird (Agelaius phoeniceus), Rusty Blackbird (Euphagus carolinus), Common Grackle (Quiscalus quiscula), Brown-headed Cowbird (Molothrus ater), and Common Redpoll (Carduelis flammea); I saw Northern Flicker behind our house the day after the February count period, and I heard American Robin on our property (not at feeders) during the Great Backyard Bird Count February 13-16, 2015.  This was not an irruption year for Common Redpolls, so it is not surprising that we did not have them at our feeders.  The cold weather through February has also probably resulted in fewer blackbirds in northern Indiana this winter. 


2014-2015 saw large numbers of Northern Cardinals visiting our feeders, especially in January and February.
We've now tallied 34 species using our feeders (or hawks showing an interest in feeder birds) during the seven seasons that we've participated in this count.  Species observed at our feeders for the first time during the Winter Bird Feeder Count in 2014-2015 include Sharp-shinned Hawk (Accipiter striatus), Field Sparrow (Spizella pusilla), and White-throated Sparrow (Zonotrichia albicollis).

Two of our first time Winter Bird Feeder Count visitors were observed at the same time in February 2015 - Field Sparrow (back) and White-throated Sparrow (front).
Temperatures during the 2014-2015 Winter Bird Feeder Count on our property were mostly within the range of previous years with the exception of February, which reached a record low temperature of -10 degrees Fahrenheit.  Snow cover overall was fairly average.  The low temperature during our 2014-2015 count was -10 degrees Fahrenheit in February and the high temperature reached 52 degrees Fahrenheit in November.  The deepest snow cover during the count was observed in February (6 inches).

Blue Jays seem to be making a comeback after their decline several years ago as a result of West Nile Virus.
Species observed most frequently (those present during all four count periods) in 2014-2015 were Red-bellied Woodpecker (Melanerpes carolinus), Downy Woodpecker (Picoides pubescens), Blue Jay (Cyanocitta cristata), Black-capped Chickadee (Poecile atricapillus), Tufted Titmouse (Baeolophus bicolor), White-breasted Nuthatch (Sitta carolinensis), American Tree Sparrow (Spizella arborea), Song Sparrow (Melospiza melodia), Dark-eyed Junco (Junco hyemalis), Northern Cardinal (Cardinalis cardinalis), House Finch (Carpodacus mexicanus), American Goldfinch (Spinus tristis), and House Sparrow (Passer domesticus).

We tallied 11 Dark-eyed Juncos at our feeders during both the December and January count periods.
Species observed in greatest abundance during a single month of the count (with the greatest number observed at one time in parentheses) were House Sparrow (45 in January, 20 in February, and 12 in November), American Tree Sparrow (24 in February and 11 in January), Northern Cardinal (18 in February and 17 in January), American Goldfinch (15 in November), House Finch (13 in January), Pine Siskin (Carduelis pinus, 13 in December), and Dark-eyed Junco (11 in December and February).

A flock of 13 Pine Siskins showed up at our feeders just in time to be counted during the December count period.
The most abundant species based on average over the four months of the count were House Sparrow (21.0), Northern Cardinal (11.5), and American Tree Sparrow (10.5). 

American Tree Sparrows and Northern Cardinals are common winter residents.
White-crowned Sparrows (Zonotrichia leucophrys) made a bit of a rebound at our feeding stations in 2014-2015.  From 2008-2009 to 2012-2013, this species declined in number of individuals at our feeders from an average of 3.0 to an average of 0.25.  In 2014-2015, we found an average of 2.0 White-crowned Sparrows at our feeding stations during the count period.

White-crowned Sparrows may be making a comeback at our feeders, but we did not see any during the February count period.
We logged average high counts for six species in 2014-2015: Sharp-shinned Hawk (0.25), Blue Jay (5.75), Song Sparrow (1.00), Northern Cardinal (11.50), House Finch (7.75), and House Sparrow (21.00).  Hopefully these high counts are not indicative of a trend of increasing non-native species at our feeders.  We'll have to keep an eye on this during future counts.

The non-native House Finch may be increasing at our feeders.
2014-2015 Winter Bird Feeder Count Species List
Sharp-shinned Hawk
Cooper's Hawk (Accipiter cooperii)
Mourning Dove (Zenaida macroura)
Red-bellied Woodpecker
Downy Woodpecker
Hairy Woodpecker (Picoides villosus)
Blue Jay
American Crow (Corvus brachyrhynchos)
Black-capped Chickadee
Tufted Titmouse
White-breasted Nuthatch
European Starling (Sturnus vulgaris)
American Tree Sparrow
Field Sparrow
Fox Sparrow (Passerella iliaca)
Song Sparrow
White-throated Sparrow
White-crowned Sparrow
Dark-eyed Junco
Northern Cardinal
House Finch
Pine Siskin
American Goldfinch
House Sparrow

02 March 2014

2013-2014 Winter Feeder Count Results

Lindsay and I recently completed our sixth consecutive Indiana Audubon Society Winter Bird Feeder Count, an easy and fun citizen science project during which the greatest number of each bird species observed at feeders in your yard on the 20th to 25th of November, December, January, and February are tallied.  Although I mentioned to Lindsay a couple of times during this count how active our feeders were nearly every day, our results show that the number of individuals has been decreasing since we started the count in 2008-2009.  For our results from past Winter Bird Feeder Counts, see our posts here (2012-2013), here (2011-2012), here (2010-2011), and here (2009-2010).

Some of our feeders
Looking back at data from our counts over the years, it quickly becomes apparent that 2008-2009 must have been a standout birding season, as we tallied 27 species at our feeders during that count but have not had more than 23 since.  During the 2013-2014 count, we were just under our average from the previous years of 22.8 species, as we tallied 21.  We had 14 species in November 2013 (the fewest total number of species ever during our counts), 15 species in December 2013, 17 species in January 2014, and 20 species in February 2014.  The 20 species we observed in February was the most in any month of the Winter Bird Feeder Count on our property since the 2008-2009 count, when we had 20 species in December and 25 species in February. 

We get a lot of traffic on the ground under the feeders
The biggest discrepancy in results from this year versus the average of past years was in November and December, as we observed three fewer species than our average numbers during each of those months.  We began feeding a bit later this year than in past years, so it is possible that it takes the birds a little while to find our feeders once we start feeding for the winter and that if we had started feeding earlier in the winter/fall of 2013 our number of species observed in the early months of the count might have been more comparable to our average.

American Tree Sparrow
The list of species observed during our 2013-2014 Winter Bird Feeder Count is found at the end of this post.  Species not observed during this count that we have seen on at least one other count include Cooper's Hawk (Accipiter cooperii), Northern Flicker (Colaptes auratus), American Crow (Corvus brachyrhynchos), American Robin (Turdus migratorius), Gray Catbird (Dumetella carolinensis), Eastern Towhee (Pipilo erythrophthalmus), Snow Bunting (Plectrophenax nivalis), Rusty Blackbird (Euphagus carolinus), Common Redpoll (Carduelis flammea), and Pine Siskin (Carduelis pinus); however, the first four of these were seen on our property (just not at the feeders or during the count period) this winter.  Conspicuously absent from our feeders (and those of others in this area) in 2013-2014 were the winter finches (such as Common Redpoll and Pine Siskin).  We've tallied a total of 31 species using our feeders (or hawks showing an interest in feeder birds) during the six seasons that we've participated in this count.

Dark-eyed Junco (male)
It was much colder and we had more snow during the 2013-2014 Winter Bird Feeder Count than in the past few years, but the temperatures and snow cover during the count periods were similar to those in 2008-2009.  The low temperature during our 2013-2014 count was -7  degrees Fahrenheit in January and the high temperature reached 45 degrees Fahrenheit in February.  The deepest snow cover during the count was observed in January and February (8 inches).

Tufted Titmouse
Species observed most frequently (those present during all four count periods) in 2013-2014 were Red-bellied Woodpecker (Melanerpes carolinus), Downy Woodpecker (Picoides pubescens), Blue Jay (Cyanocitta cristata), Black-capped Chickadee (Poecile atricapillus), Tufted Titmouse (Baeolophus bicolor), White-breasted Nuthatch (Sitta carolinensis), American Tree Sparrow (Spizella arborea), Song Sparrow (Melospiza melodia), Dark-eyed Junco (Junco hyemalis), Northern Cardinal (Cardinalis cardinalis), House Finch (Carpodacus mexicanus),  American Goldfinch (Spinus tristis), and House Sparrow (Passer domesticus).

White-breasted Nuthatch
Species observed in greatest abundance during a single month of the count (with the greatest number observed at one time in parentheses) were House Sparrow (17 in December), American Tree Sparrow (16 in December, 15 in February, and 12 in January), American Goldfinch (12 in February), Mourning Dove (Zenaida macroura) (11 in January), and Brown-headed Cowbird (Molothrus ater) (10 in February).

Blue Jay
The most abundant species based on average over the four months of the count were American Tree Sparrow (12.5), House Sparrow (9.25), American Goldfinch (8.75), and Dark-eyed Junco (7.75). 

Downy Woodpecker (female)
The number of individuals of the most abundant species continued to decrease from those reported in the past few years; two years ago we had four species that averaged over 10 individuals during the four months of the count.
 
Hairy Woodpecker (male)
Just as in 2012-2013, one of our most notable observations during this count was a lack of White-crowned Sparrows (Zonotrichia leucophrys).  The decline in number of individuals of this species at our feeders, from an average of 3.0 over the count period in 2008-2009 to an average of 0.25 over the count period during the past two years, may be indicative of their shifting population, as reports show that their numbers are increasing in parts of the continent but decreasing in other parts.
  
Red-bellied Woodpecker (male) (top) and Black-capped Chickadee (bottom)
Another notable observation in 2013-2014 was the presence of a Fox Sparrow (Passerella iliaca) during three of the four months of the count.  This was only the second time during a Winter Bird Feeder Count that this handsome reddish brown and gray bird has made an appearance at our feeders (also present during the 2010-2011 count), and on days when it was present it stuck around almost the entire day.

Fox Sparrow (top) with Dark-eyed Junco (bottom)
2013-2014 Winter Bird Feeder Count Species List
Mourning Dove
Red-bellied Woodpecker
Downy Woodpecker
Hairy Woodpecker (Picoides villosus)
Blue Jay
Black-capped Chickadee
Tufted Titmouse
White-breasted Nuthatch
European Starling (Sturnus vulgaris)
American Tree Sparrow
Fox Sparrow
Song Sparrow
White-crowned Sparrow
Dark-eyed Junco
Northern Cardinal
Red-winged Blackbird (Agelaius phoeniceus)
Common Grackle (Quiscalus quiscula)
Brown-headed Cowbird
House Finch
American Goldfinch
House Sparrow

15 January 2012

Some Common Winter Feeder Birds

On Saturday morning, Lindsay and I joined Brian Miller, Vic Riemenschneider, and Sam and Abby Lima at the South Bend-Elkhart Audubon Society wildlife sanctuary for a feeder watch.  Even though the birds we saw are common winter feeder birds, it was enjoyable to spend time watching bird behavior in more detail than I normally do.  We tallied 18 species, including Mourning Dove, Red-bellied Woodpecker, Downy Woodpecker, Hairy Woodpecker, Blue Jay, American Crow, Black-capped Chickadee, Tufted Titmouse, White-breasted Nuthatch, Brown Creeper, Carolina Wren, American Tree Sparrow, Song Sparrow, Dark-eyed Junco, Northern Cardinal, House Finch, American Goldfinch, and House Sparrow.

Female Red-bellied Woodpecker
Red-bellied Woodpeckers (Melanerpes carolinus) are found throughout the eastern half of the United States.  It is always fun to watch this species at feeders because as they approach, they remind me of a big, goofy chocolate lab running up to a kid for a treat... they seem somewhat uncoordinated, fearless, and unaware of any surroundings as they plop down on the feeder; smaller birds tend to disperse when Red-bellied Woodpeckers land on feeders.  The bird in the photograph above is a female, whereas that in the photograph below is a male.  The easiest way to tell them appart is to look at the red on the head.  On the female, the red color is only on the nape (with gray or off-white on the forehead), whereas the male has the red coloration nearly all the way to the beak.

Male Red-bellied Woodpecker
Hairy Woodpeckers (Picoides villosus) and Downy Woodpeckers (Picoides pubescens) are often confused with one another.  In both species, the males have a red patch on the back of the head; females lack this red patch.

Male Hairy Woodpecker
The best field identification characteristic to tell the difference between these two species is not exactly evident in the photographs above and below.  Hairy Woodpeckers have a beak that is as long as the profile of the head, whereas the beak of the Downy Woodpecker is shorter than the profile of the head.  At the base of the beak, Downy Woodpeckers have a "conspicuous" tuft of feathers, whereas this tuft is inconpicuous on the Hairy Woodpecker (this characteristic can be difficult to see).  The Hairy Woodpecker has a larger black shoulder mark than does the Downy Woodpecker, and the outer tail feathers are completely white on the Hairy Woodpecker (Downy Woodpeckers have dark bars on the outer tail feathers).  Hairy Woodpeckers are also larger overall (about the same size as a Red-bellied Woodpecker) than Downy Woodpeckers (about the size of an Eastern Bluebird).  The calls of the two species, while similar, can be used to distinguish the species.  The Hairy Woodpecker call is sharper and a bit higher pitched, and is described as peek.  The Downy Woodpecker call is more gentle and a bit lower pitched, and is described as pik.  Listening to the calls will probably allow you to tell the difference more easily.  Both species are found throughout most of North America.

Male Downy Woodpecker
The American Tree Sparrow (Spizella arborea) is truly one of our winter birds.  This species breeds on the tundra of northern Canada and Alaska but spends its winters throughout much of the continental United States.  One of the best places to find American Tree Sparrows in winter is in fields with an abundance of goldenrod (Solidago spp.).  You would think that a bird with "tree" in the common and latin name (arborea means "tree-like") would spend its time in trees, but this is not the case here.  Although sometimes found in shrubby areas, American Tree Sparrows spend much of their time on the ground.  The species was confusingly given the moniker American Tree Sparrow by the European settlers because they were reminiscent of the European Tree Sparrows from back home.  In addition to the rusty cap and eyeline, the strong white wingbars, and the bicolored bill, the other strong identifying characteristic of this species is the dark spot on the chest.

American Tree Sparrow
The next two species can be fun to watch because they characteristically spend very little time at the feeder and more time caching food to eat later.  These species also often are in small flocks together with Black-capped Chickadees.

Tufted Titmouse
The Tufted Titmouse (Baeolophus bicolor) is a small year-round resident of forests of eastern North America and northeastern Mexico.  The gray back, orange flanks, light belly, and black forehead on a bird with a small crest allow for an easy identification of this species.  The song of the Tufted Titmouse is a whistled peter-peter-peter, but this species produces lots of other sounds that can sometimes sound a bit like Black-capped Chickadee or Golden-crowned Kinglet.

White-breasted Nuthatch
Another fun bird to watch is the White-breasted Nuthatch (Sitta carolinensis), a species of open woods throughout the continental United States and ranging north into Canada and south into Mexico.  White-breasted Nuthatches spend much of their time upsided-down clinging to trees or feeders.  The nasal, party-horn-like call of this species allows identification without ever seeing the bird, though its call can sound a bit similar to that of the Red-breasted Nuthatch.  The gray back, black cap, white underside, and long thin bill all point towards identification as a White-breasted Nuthatch.  This species lacks the black eyeline of the Red-breasted Nuthatch and the black throat of the Black-capped Chickadee.

Steely stare from a White-breasted Nuthatch
Special thanks to Brian for setting up this outing, and to Vic for opening up the sanctuary for us.

25 February 2011

2010-2011 Winter Feeder Count Results

As we have during the past few years, Lindsay and I participated in the Indiana Audubon Society Winter Bird Feeder Count again this year. For information on this count or to see our results from last year, see our post from about a year ago on the 2009-2010 count results.


The number of species observed during the count period this season was pretty similar to what we saw last season; we had 15 species in November, 19 species in December, 16 species in January, and 18 species in February, for a total of 22 species during the count (our complete species list from the 2010-2011 count is shown at the end of this post).

Species observed most frequently (those present during all four count periods) in 2010-2011 were Mourning Dove (Zenaida macroura), Red-bellied Woodpecker (Melanerpes carolinus), Downy Woodpecker (Picoides pubescens), Hairy Woodpecker (Picoides villosus), Blue Jay (Cyanocitta cristata), Black-capped Chickadee (Poecile atricapillus), Tufted Titmouse (Baeolophus bicolor), White-breasted Nuthatch (Sitta carolinensis), American Tree Sparrow (Spizella arborea), Dark-eyed Junco (Junco hyemalis), House Finch (Carpodacus mexicanus), American Goldfinch (Spinus tristis), and House Sparrow (Passer domesticus). Species observed in greatest abundance (with the greatest number observed at one time in parentheses) were American Goldfinch (55 in February), Pine Siskin (Carduelis pinus) (33 in November), House Sparrow (30 in December), American Tree Sparrow (23 in February), and Mourning Dove (18 in November).



The range in temperature during the 2010-2011 count was pretty comparable to that in 2009-2010, as we saw a minimum of -9 degrees Fahrenheit and a maximum of 65 degrees Fahrenheit.

2010-2011 Winter Bird Feeder Count Species List
Mourning Dove
Red-bellied Woodpecker
Downy Woodpecker
Hairy Woodpecker
Northern Flicker (Colaptes auratus)
Blue Jay
American Crow (Corvus brachyrhynchos)
Black-capped Chickadee
Tufted Titmouse
White-breasted Nuthatch
European Starling (Sturnus vulgaris)
American Tree Sparrow
Fox Sparrow (Passerella iliaca)
White-crowned Sparrow (Zonotrichia leocophrys)
Dark-eyed Junco
Northern Cardinal (Cardinalis cardinalis)
Red-winged Blackbird (Agelaius phoeniceus)
Brown-headed Cowbird (Molothrus ater)
House Finch
Pine Siskin
American Goldfinch
House Sparrow

05 February 2011

A Welcomed Visitor

In the days leading up to and following the (in my opinion much overhyped) recent "Snowmageddon," we noticed an increase in the number of birds at our feeders, and in the amount of bird food that was consumed.


In the photograph above, House Finches (Carpodacus mexicanus), American Goldfinches (Spinus tristis), a Dark-eyed Junco (Junco hyemalis), and an American Tree Sparrow (Spizella arborea) enjoy a meal on our platform feeder.


Above, House Finches and an American Goldfinch are joined by a Tufted Titmouse (Baeolophus bicolor).


Like Tufted Titmice, the White-breasted Nuthatch (Sitta carolinensis) shown above doesn't stick around on the feeder for long. It grabs some food and quickly flies off to cache a morsel in the bark of a nearby tree for a later snack.


Northern Cardinals (Cardinalis cardinalis), like the one on the platform above, have been especially plentiful as of late, with our high count being around 15 individuals. But who is that on the suet feeder?


The snow and cold weather seemed to have brought a female Northern Flicker (Colaptes auratus) to our feeders. Our suet feeders are frequented by Downy Woodpeckers (Picoides pubescens), Hairy Woodpeckers (Picoides villosus), and Red-bellied Woodpeckers (Melanerpes carolinus) in the winter, but we rarely see Northern Flickers eating at our feeders. When we do encounter this species in our yard, it is often on the ground or at the base of a tree feeding on ants (their primary food source) or beetles. The subspecies that we see in the eastern United States is called the Yellow-shafted Flicker (C. auratus auratus); Red-shafted Flickers (C. auratus cafer) reside in the western United States. The common names of these subspecies come from the color under the tail, on the underwings, and on the shafts of the primary feathers. You can easily see the characteristic yellow or red, as well as the characteristic white rump, when the bird is in flight. At one time, Yellow-shafted Flickers and Red-shafted Flickers were considered two distinct species. However, hybrids which look intermediate between the two are common where the ranges overlap, and thus the two have been taxonomically lumped into one species with two subspecies.

For more information on Northern Flickers, including some amazing information on their tongues (that's right, their tongues), be sure to check out this post by Janet Creamer and this post by Jim McCormac.

24 December 2010

A Real Snowbird

Here in northern Indiana, some of our birds are summer residents, others pass through during migration, and yet others are here only during the coldest time of the year. I like to refer to the latter group as "snowbirds." One of our more abundant snowbirds, pictured below, is just over six inches long and can be identified by its gray face, rusty cap and eyeline, dark "stickpin" on the chest, and distinct white wingbars. This is an American Tree Sparrow (Spizella arborea), a real harbinger of winter in these parts.


One could only expect that a bird referred to as a "tree sparrow" would nest and/or forage in forested areas. You may be surprised, then, to learn that American Tree Sparrows nest on the ground, forage on the ground, and breed at an elevation above which trees are even able to grow. How, then, did this species get its name? As the story goes, early North American settlers were reminded of the Eurasian Tree Sparrow (Passer montanus) when they initially saw our "tree" sparrows, and thus dubbed them American Tree Sparrows without understanding the behavior and habits of the species.

It's no secret that American Tree Sparrows like it cold. They breed and spend the summer only in the extreme northern parts of North America, where the temperature never gets above 50 degrees Farenheit. While in the harsh environment of the arctic tundra, American Tree Sparrows feed almost exclusively on insects; in the winter, however, their diet is comprised of seeds, especially those of Tall Goldenrod (Solidago altissima) and Canada Goldenrod (Solidago canadensis).

This winter, be sure to listen for the beautiful, high-pitched, tinkling "tweedle-eet, tweedle-eet" coming from old-field habitats, and watch for the characteristic ground-scratching underneath your feeders, and you are sure to see one of our hardiest winter residents, the American Tree Sparrow.

28 February 2010

2009-2010 Winter Feeder Count Results

Another season of the Indiana Audubon Society Winter Bird Feeder Count wrapped up last week. Although a quick look outside indicates that it is still winter in northern Indiana, frequently hearing the songs of Northern Cardinal, Tufted Titmouse, and Song Sparrow leads me to believe that spring is just around the corner.

Downy Woodpecker (male)

Feeder watchers all around the state participate in the Winter Bird Feeder Count, which is conducted by recording the maximum number of individuals at one time of each species present at feeders during the four count periods (November 20-25, December 20-25, January 20-25, and February 20-25). Hawks showing interest in feeder birds are also counted.


American Goldfinch

At our feeders during the count this winter, we saw 15 species during the November period, 17 species during the December period, 19 species during the January period, and 18 species during the February period, for a total of 21 species during the count (our complete species list from the 2009-2010 count is shown at the end of this post).


Dark-eyed Junco (male)

Species observed most frequently (those present during all four count periods) in 2009-2010 were Mourning Dove, Red-bellied Woodpecker, Downy Woodpecker, Blue Jay, Black-capped Chickadee, Tufted Titmouse, White-breasted Nuthatch, European Starling, American Tree Sparrow, Dark-eyed Junco, Northern Cardinal, American Goldfinch, and House Sparrow. Species observed in greatest abundance (with the greatest number observed at one time in parentheses) were American Crow (27 in December), Northern Cardinal (18 in February), American Goldfinch (18 in January), House Sparrow (16 in December), Mourning Dove (14 in November), and American Tree Sparrow (12 in January).


American Goldfinch and House Sparrow (male)

Our numbers were off a bit from what we saw during the 2008-2009 Winter Bird Feeder Count. During that count, we had 19 species in November, 20 species in December, 18 species in January, and 25 species in February, for a total of 27 species during the 2008-2009 count period. Species we missed out on this year that we saw last year were Red-winged Blackbird, Rusty Blackbird, Common Grackle, Common Redpoll, Pine Siskin, and Snow Bunting. The more northern species (Common Redpoll and Pine Siskin) never made a strong appearance in Indiana this winter as a result of having sufficient food sources available further north. We had one Red-winged Blackbird show up our feeders this winter, but he showed up between count periods and didn't hang around more than a few days. Temperatures during the 2008-2009 count (-10 to 55 degrees Farenheit) varied more than during the 2009-2010 count (20-58 degrees Farenheit), and the very cold temperatures in December 2008 could have caused Snow Buntings to show up on our property to eat the cracked corn we had scattered along our driveway while many of the agricultural fields and roadsides in our area were frozen solid. It was also warmer in February 2009 than in February 2010, possibly leading to an earlier northward migration in 2009 (and causing Red-winged Blackbird, Rusty Blackbird, and Common Grackle to use our feeders earlier than they have in 2010). The number of individuals at our feeders was higher in 2008-2009 as well, possibly the result of very cold temperatures in December 2008 and January 2009.


Mourning Dove

Citizen science projects such as this are important for several reasons. It is good to keep the general public involved in scientific research to promote higher interest in scientific work. It is also much more economically feasible for researchers to obtain important data when volunteer involvement is part of the project. There are obviously drawbacks to obtaining data from volunteers that must be addressed by the researcher. I encourage everyone to participate in citizen science research projects, such as Christmas Bird Counts, the Great Backyard Bird Count, International Migratory Bird Day, FrogWatch USA, the Monarch Larva Monitoring Project, New York City Cricket Crawl, Project BudBurst, etc. No matter what your interest or location, there is likely a citizen science project for you.


Northern Cardinals (male and female) and American Tree Sparrow

2010 Winter Feeder Count Species List
Cooper's Hawk
Mourning Dove
Red-bellied Woodpecker
Downy Woodpecker
Hairy Woodpecker
Northern Flicker
Blue Jay
American Crow
Black-capped Chickadee
Tufted Titmouse
White-breasted Nuthatch
European Starling
American Tree Sparrow
Song Sparrow
White-crowned Sparrow
Dark-eyed Junco
Northern Cardinal
Brown-headed Cowbird
House Finch
American Goldfinch
House Sparrow