Showing posts with label Birds. Show all posts
Showing posts with label Birds. Show all posts

11 March 2017

2016-2017 Winter Bird Feeder Count Results

Well, it seems that I have no time to add to this blog anymore, but since I've discussed our results from the Indiana Audubon Society Winter Bird Feeder Count since 2009-2010, I don't want to stop now. During this Indiana citizen science project, the greatest number of each bird species observed at feeders in your yard on the 20th to 25th of November, December, January, and February are tallied.  For our results from all but the 2008-2009 Winter Bird Feeder Counts, see our past posts: 2015-2016, 2014-2015, 2013-2014, 2012-2013, 2011-2012, 2010-2011, and 2009-2010. 

In 2015-2016, we saw the greatest summed average of individuals of any of our counts (202.5).  In 2016-2017, our summed average of individuals dropped by nearly 100 (108.75).  We tallied 26 species at our feeding stations during the count, which ranks third for all of the years we've participated in the count (we had 29 species in 2015-2016 and 27 species in 2008-2009; 21 species in 2009-2010, 2011-2012, and 2013-2014 are our low counts).  The number of species observed was greater than our nine-year average of 23.78 species. We tallied an average of 19.5 species per month (ranking third behind 21.0 species per month in 2015-2016 and 20.5 species per month in 2008-2009).  We observed 18 species in November 2016, 22 species in December 2016, 16 species in January 2017, and 22 species in February 2017.  Our nine-year monthly averages stand at 17.6 in November, 17.9 in December, 17.9 in January, and 19.8 in February.  In general, numbers seem to increase when more snow and colder temperatures are present, and we didn't have much of either in 2016-2017 (as discussed below).

We began putting out bird food for our winter birds, such as this male Downy Woodpecker and female Northern Cardinal, on October 1, 2016.
The list of species observed during our 2016-2017 Winter Bird Feeder Count is found at the end of this post.  Species not observed during this count that we have seen on at least one other count include Cooper's Hawk (Accipiter cooperii), Carolina Wren (Thryothorus ludovicianus), American Robin (Turdus migratorius), Gray Catbird (Dumetella carolinensis), Eastern Towhee (Pipilo erythrophthalmus), Field Sparrow (Spizella pusilla), Snow Bunting (Plectrophenax nivalis), Rusty Blackbird (Euphagus carolinus), Common Grackle (Quiscalus quiscula), Common Redpoll (Carduelis flammea), and Pine Siskin (Carduelis pinus).  We had an early Pine Siskin before the November count period, but this was not an irruption year for Common Redpolls or Pine Siskins, so it is not surprising that we did not have either of these northern visitors at our feeders during the count period.

We've now tallied 37 species using our feeders (or hawks showing an interest in feeder birds) during the nine seasons that we've participated in this count.  A Yellow-rumped Warbler (Setophaga coronata) showed up and was eating bird food from under a feeder during the February 2017 count period, marking the first time during the Winter Bird Feeder Count in the nine seasons we've participated that we have observed this species.

A single Song Sparrow was present under our feeders in December 2016 and February 2017.
The low temperature during our 2016-2017 count was 14 degrees Fahrenheit in December and the high temperature reached 63 degrees Fahrenheit in February.  November and December temperatures during the 2016-2017 Winter Bird Feeder Count on our property were within the range of previous years, but January and February were much warmer than average. January saw the highest low temperature during the nine-year history (36 degrees Fahrenheit) and the highest high temperature during the nine-year history (61 degrees Fahrenheit).  February saw the second highest low temperature during the nine-year history (28 degrees Fahrenheit, second only to 33 degrees Fahrenheit in February 2016) and the second highest high temperature during the nine-year history (63 degrees Fahrenheit, second only to 67 degrees Fahrenheit in February 2016).  The low temperatures were below average in December but above average in November, January, and February, and the high temperatures were below average in November and December but well above average in January and February.  Snow cover was within the range of other counts, with the exception of January and February, when there was less than 1 inch of snow for the first time in any of the counts during our nine-year history.  Low and high snow cover totals were below average in November, January, and February.  The deepest snow cover during the count was observed in December (6 inches).
 
We tallied between 3 and 6 Downy Woodpeckers at our feeders during the count.
Species observed most frequently (those present during all four count periods) in 2016-2017 were Red-bellied Woodpecker (Melanerpes carolinus), Downy Woodpecker (Picoides pubescens), Blue Jay (Cyanocitta cristata), Black-capped Chickadee (Poecile atricapillus), Tufted Titmouse (Baeolophus bicolor), White-breasted Nuthatch (Sitta carolinensis), American Tree Sparrow (Spizella arborea), Dark-eyed Junco (Junco hyemalis), Northern Cardinal (Cardinalis cardinalis), Brown-headed Cowbird (Molothrus ater), House Finch (Carpodacus mexicanus), American Goldfinch (Spinus tristis), and House Sparrow (Passer domesticus).

House Finches were present during all four months of the count.
Species observed in greatest abundance during a single month of the count (with the greatest number observed at one time in parentheses) were American Crow (Corvus brachyrhynchos, 28 in December), European Starling (Sturnus vulgaris, 15 in December), American Tree Sparrow (13 in December, 10 in January, and 12 in February), Dark-eyed Junco (10 in December, 10 in January, and 10 in February), American Goldfinch (22 in November and 23 in February), and House Sparrow (32 in November and 25 in January).  The most abundant species based on average over the four months of the count were House Sparrow (17.0) and American Goldfinch (14.0). 
 
White-crowned Sparrow numbers took another hit at our feeders in 2016-2017.
White-crowned Sparrow (Zonotrichia leucophrys) numbers have been a roller coaster during the nine seasons we have participated in the count.  From 2008-2009 to 2013-2014, this species declined in number of individuals at our feeders from an average of 3.0 to an average of 0.3.  In the next two seasons, numbers increased back to an average of 2.3. In 2016-2017, we found an average of just 0.5. We'll need to keep a close eye on this species moving forward.

We had not observed White-throated Sparrows at our feeders during the first six seasons of the count, but they've been present in the past three seasons.
We logged average high counts for 9 species in 2016-2017: Sharp-shinned Hawk (Accipiter striatus, 0.50), Red-bellied Woodpecker (2.75), Hairy Woodpecker (Picoides villosus, 1.75), Northern Flicker (Colaptes auratus, 0.50), White-breasted Nuthatch (3.50), Yellow-rumped Warbler (0.25), White-throated Sparrow (Zonotrichia albicollis, 0.50), Dark-eyed Junco (9.50), and Purple Finch (Haemorhous purpureus, 0.25). 

2016-2017 Winter Bird Feeder Count Species List
Sharp-shinned Hawk
Mourning Dove (Zenaida macroura)
Red-bellied Woodpecker
Downy Woodpecker
Hairy Woodpecker
Northern Flicker
Blue Jay
American Crow
Black-capped Chickadee
Tufted Titmouse
White-breasted Nuthatch
European Starling
Yellow-rumped Warbler
American Tree Sparrow
Fox Sparrow (Passerella iliaca)
Song Sparrow (Melospiza melodia)
White-throated Sparrow
White-crowned Sparrow
Dark-eyed Junco
Northern Cardinal
Red-winged Blackbird (Agelaius phoeniceus)
Brown-headed Cowbird
Purple Finch
House Finch
American Goldfinch
House Sparrow

27 February 2016

2015-2016 Winter Bird Feeder Count Results

Lindsay and I have participated in the Indiana Audubon Society Winter Bird Feeder Count during each of the past eight winters.  During this Indiana citizen science project, the greatest number of each bird species observed at feeders in your yard on the 20th to 25th of November, December, January, and February are tallied.  For our results from all but the 2008-2009 Winter Bird Feeder Counts, see our past posts: 2014-2015, 2013-2014, 2012-2013, 2011-2012, 2010-2011, and 2009-2010.

Northern Cardinals were the fourth most abundant species at our feeders during the 2015-2016 count.  The bird in this photo is a female.
In the past couple of years, I'd reported that we may be seeing a trend of a decreasing number of individuals visiting our feeder.  That changed this year, as we had a greater summed average of individuals in 2015-2016 (202.5) than in any other count period during our history of the count (second highest is 154.25, observed in 2008-2009). 

Like several other species, Northern Cardinal numbers were higher at our feeders this year than in any year in the past.  The bird pictured is a male.
In terms of number of species observed at our feeding stations during the count, we had our best count ever in 2015-2016, tallying 29 species (27 species in 2008-2009 is our next highest count; 21 species in 2009-2010, 2011-2012, and 2013-2014 are our low counts).  The number of species observed was greater than our eight-year average of 23.5 species. We tallied an average of 21.0 species per month (edging out our second highest average of 20.5 species per month in 2008-2009).   We observed 24 species in November 2015, 17 species in December 2015, 24 species in January 2016, and 19 species in February 2016.  Our eight-year monthly averages stand at 17.5 in November, 17.4 in December, 18.1 in January, and 19.5 in February.  In general, numbers seem to increase when more snow and colder temperatures are present.

American Goldfinch numbers have shown a decreasing trend over the eight years of observation at our feeders during the Winter Bird Feeder Count. 
The list of species observed during our 2015-2016 Winter Bird Feeder Count is found at the end of this post.  Species not observed during this count that we have seen on at least one other count include Sharp-shinned Hawk (Accipiter striatus), Gray Catbird (Dumetella carolinensis), Eastern Towhee (Pipilo erythrophthalmus), Field Sparrow (Spizella pusilla), Snow Bunting (Plectrophenax nivalis), Common Redpoll (Carduelis flammea), and Pine Siskin (Carduelis pinus); a Sharp-shinned Hawk showed up the day after the January count period.  This was not an irruption year for Common Redpolls or Pine Siskins, so it is not surprising that we did not have either of these northern visitors at our feeders this season. 

This Sharp-shinned Hawk was not tallied during the Winter Bird Feeder Count at our feeders, but showed up on January 26, 2016, one day after the count period ended.
We've now tallied 36 species using our feeders (or hawks showing an interest in feeder birds) during the eight seasons that we've participated in this count.  Species observed at our feeders for the first time during the Winter Bird Feeder Count in 2015-2016 include Carolina Wren (Thryothorus ludovicianus) and Purple Finch (Haemorhous purpureus).

The Carolina Wren on the right provided our first ever record of this species at our feeders during a Winter Bird Feeder Count.
The low temperature during our 2015-2016 count was 11 degrees Fahrenheit in November and the high temperature reached 67 degrees Fahrenheit in February.  Temperatures during the 2015-2016 Winter Bird Feeder Count on our property were mostly within the range of previous years with the following exceptions: November saw the lowest low temperature during the eight year history (11 degrees Fahrenheit), February saw the highest low temperature during the eight year history (33 degrees Fahrenheit), December saw the highest high temperature during the eight year history (62 degrees Fahrenheit), and February saw the highest high temperature during the eight year history (67 degrees Fahrenheit). The low and high temperatures were below average in November but above average in December, January, and February.  Snow cover was within the range of other counts during each month.  Low snow cover totals were below average each month in 2015-2016, and high snow cover totals were above average in November and February but below average in December and January.  The deepest snow cover during the count was observed in February (7 inches).

Dark-eyed Juncos are common winter residents.
Species observed most frequently (those present during all four count periods) in 2015-2016 were Red-bellied Woodpecker (Melanerpes carolinus), Downy Woodpecker (Picoides pubescens), Blue Jay (Cyanocitta cristata), Black-capped Chickadee (Poecile atricapillus), Tufted Titmouse (Baeolophus bicolor), White-breasted Nuthatch (Sitta carolinensis), American Tree Sparrow (Spizella arborea), White-crowned Sparrow (Zonotrichia leucophrys), Dark-eyed Junco (Junco hyemalis), Northern Cardinal (Cardinalis cardinalis), House Finch (Carpodacus mexicanus), American Goldfinch (Spinus tristis), and House Sparrow (Passer domesticus).

This male House Finch is lacking carotenoids from his diet.
Species observed in greatest abundance during a single month of the count (with the greatest number observed at one time in parentheses) were Brown-headed Cowbird (Molothrus ater, 220 in February, 80 in January, and 14 in November), Red-winged Blackbird (Agelaius phoeniceus, 50 in November), American Tree Sparrow (30 in February and 13 in November), European Starling (Sturnus vulgaris, 20 in January and 15 in February), House Finch (19 in January and 14 in November), Northern Cardinal (18 in February, 14 in January, and 10 in December), House Sparrow (18 in November and 10 in February), American Goldfinch (14 in December and 12 in November), Common Grackle (Quiscalus quiscula, 11 in February), and Dark-eyed Junco (10 in January).

This female Red-winged Blackbird hung around into November.
The most abundant species based on average over the four months of the count were Brown-headed Cowbird (78.5), American Tree Sparrow (14.8), Red-winged Blackbird (14.5), Northern Cardinal (11.5), House Sparrow (11.3), House Finch (10.8), and European Starling (10.0). 

Fox Sparrows have shown up during our feeder count the last three years and four of the last six years.  This year was the first time we had more than one.  During the Great Backyard Bird Count (just before the February feeder count period), there were four Fox Sparrows feeding on cracked corn in our driveway at one time.
White-crowned Sparrows continued to rebound at our feeding stations in 2015-2016.  From 2008-2009 to 2012-2013, this species declined in number of individuals at our feeders from an average of 3.0 to an average of 0.3.  In 2015-2016, we found an average of 2.3 White-crowned Sparrows at our feeding stations during the count period.  Mourning Doves (Zenaida macroura), however, have been decreasing at our feeders during the feeder count since 2011-2012 (to an average of 2.3 in 2015-2016).  House Finches have increased fairly consistently since we've been conducting the count, whereas American Goldfinches have shown a generally decreasing trend.
 
Just can't get enough of those Fox Sparrows!
We logged average high counts for an astounding 17 species in 2015-2016: Red-bellied Woodpecker (2.25), Northern Flicker (Colaptes auratus, 0.50), Blue Jay (5.75), Tufted Titmouse (3.25), Carolina Wren (0.25), American Robin (Turdus migratorius, 0.50), Fox Sparrow (Passerella iliaca, 1.00), Song Sparrow (Melospiza melodia, 1.00), White-throated Sparrow (Zonotrichia albicollis, 0.50), Dark-eyed Junco (8.75), Northern Cardinal (11.50), Red-winged Blackbird (14.50), Rusty Blackbird (Euphagus carolinus, 0.25), Common Grackle (3.50), Brown-headed Cowbird (78.50), Purple Finch (0.25), and House Finch (10.75). 

2015-2016 Winter Bird Feeder Count Species List
Cooper's Hawk (Accipiter cooperii)
Mourning Dove
Red-bellied Woodpecker
Downy Woodpecker
Hairy Woodpecker (Picoides villosus)
Northern Flicker
Blue Jay
American Crow (Corvus brachyrhynchos)
Black-capped Chickadee
Tufted Titmouse
White-breasted Nuthatch
Carolina Wren
American Robin
European Starling
American Tree Sparrow
Fox Sparrow
Song Sparrow
White-throated Sparrow
White-crowned Sparrow
Dark-eyed Junco
Northern Cardinal
Red-winged Blackbird
Rusty Blackbird
Common Grackle
Brown-headed Cowbird
Purple Finch
House Finch
American Goldfinch
House Sparrow

10 March 2015

"Feeder" Birds

What defines a "feeder" bird, really?  To me, a "feeder" bird is a bird that comes to food that you've put out for the purpose of attracting birds.  A few years ago, we were able to log Snow Buntings (Plectrophenax nivalis) as feeder birds on our property because we put corn out along our driveway and they showed up to feed on it.
 
In this sense, our friends Eric and Dawn Scarborough recently had some pretty interesting "feeder" birds at their property in Starke County, Indiana.  Knowing that raptors often feed on animal carcasses, they put a raccoon carcass in an agricultural field and set up a trail camera to capture the results.  Here are some of their photos of one of the two Bald Eagles (Haliaeetus leucocephalus) and two Red-tailed Hawks (Buteo jamaicensis) that feasted on the remains.
 






01 March 2015

2014-2015 Winter Bird Feeder Count Results

As we have during the past six seasons, Lindsay and I participated in the Indiana Audubon Society Winter Bird Feeder Count this winter.  During this citizen science project, the greatest number of each bird species observed at feeders in your yard on the 20th to 25th of November, December, January, and February are tallied.  For our results from past Winter Bird Feeder Counts, see our posts here (2013-2014), here (2012-2013), here (2011-2012), here (2010-2011), and here (2009-2010).

The area below our feeding stations saw activity from several ground-feeding species such as Mourning Dove and Northern Cardinal
Because of my job change last March, I now work from my home office during the winter, allowing me a better opportunity to count our feeder birds.  Even with this advantage, the trend of decreasing number of individuals that I mentioned last year seems to be continuing, but this observed result may have something to do with an extraordinary number of individuals observed during the 2008-2009 count, the first year we participated in the Winter Bird Feeder Count.  We will continue to track this metric, and as we obtain more data we may see the number of individuals observed annually level out to some extent.

A male Hairy Woodpecker visited our suet feeders in December, January, and February.
In terms of number of species observed at our feeding stations during the count, we had our second best count ever in 2014-2015, tallying 24 species (27 species in 2008-2009 is our high count; 21 species in 2009-2010, 2011-2012, and 2013-2014 are our low counts).  This number is greater than our seven-year average of 22.7 species.  We observed 18 species in November 2014, 17 species in December 2014, 18 species in January 2015, and 20 species in February 2015.  Our seven-year monthly averages stand at 16.3 in November, 17.5 in December, 17.2 in January, and 19.5 in February.

American Goldfinch reached a peak of 15 individuals in November and was represented during all four count periods.
The list of species observed during our 2014-2015 Winter Bird Feeder Count is found at the end of this post.  Species not observed during this count that we have seen on at least one other count include Northern Flicker (Colaptes auratus), American Robin (Turdus migratorius), Gray Catbird (Dumetella carolinensis), Eastern Towhee (Pipilo erythrophthalmus), Snow Bunting (Plectrophenax nivalis), Red-winged Blackbird (Agelaius phoeniceus), Rusty Blackbird (Euphagus carolinus), Common Grackle (Quiscalus quiscula), Brown-headed Cowbird (Molothrus ater), and Common Redpoll (Carduelis flammea); I saw Northern Flicker behind our house the day after the February count period, and I heard American Robin on our property (not at feeders) during the Great Backyard Bird Count February 13-16, 2015.  This was not an irruption year for Common Redpolls, so it is not surprising that we did not have them at our feeders.  The cold weather through February has also probably resulted in fewer blackbirds in northern Indiana this winter. 


2014-2015 saw large numbers of Northern Cardinals visiting our feeders, especially in January and February.
We've now tallied 34 species using our feeders (or hawks showing an interest in feeder birds) during the seven seasons that we've participated in this count.  Species observed at our feeders for the first time during the Winter Bird Feeder Count in 2014-2015 include Sharp-shinned Hawk (Accipiter striatus), Field Sparrow (Spizella pusilla), and White-throated Sparrow (Zonotrichia albicollis).

Two of our first time Winter Bird Feeder Count visitors were observed at the same time in February 2015 - Field Sparrow (back) and White-throated Sparrow (front).
Temperatures during the 2014-2015 Winter Bird Feeder Count on our property were mostly within the range of previous years with the exception of February, which reached a record low temperature of -10 degrees Fahrenheit.  Snow cover overall was fairly average.  The low temperature during our 2014-2015 count was -10 degrees Fahrenheit in February and the high temperature reached 52 degrees Fahrenheit in November.  The deepest snow cover during the count was observed in February (6 inches).

Blue Jays seem to be making a comeback after their decline several years ago as a result of West Nile Virus.
Species observed most frequently (those present during all four count periods) in 2014-2015 were Red-bellied Woodpecker (Melanerpes carolinus), Downy Woodpecker (Picoides pubescens), Blue Jay (Cyanocitta cristata), Black-capped Chickadee (Poecile atricapillus), Tufted Titmouse (Baeolophus bicolor), White-breasted Nuthatch (Sitta carolinensis), American Tree Sparrow (Spizella arborea), Song Sparrow (Melospiza melodia), Dark-eyed Junco (Junco hyemalis), Northern Cardinal (Cardinalis cardinalis), House Finch (Carpodacus mexicanus), American Goldfinch (Spinus tristis), and House Sparrow (Passer domesticus).

We tallied 11 Dark-eyed Juncos at our feeders during both the December and January count periods.
Species observed in greatest abundance during a single month of the count (with the greatest number observed at one time in parentheses) were House Sparrow (45 in January, 20 in February, and 12 in November), American Tree Sparrow (24 in February and 11 in January), Northern Cardinal (18 in February and 17 in January), American Goldfinch (15 in November), House Finch (13 in January), Pine Siskin (Carduelis pinus, 13 in December), and Dark-eyed Junco (11 in December and February).

A flock of 13 Pine Siskins showed up at our feeders just in time to be counted during the December count period.
The most abundant species based on average over the four months of the count were House Sparrow (21.0), Northern Cardinal (11.5), and American Tree Sparrow (10.5). 

American Tree Sparrows and Northern Cardinals are common winter residents.
White-crowned Sparrows (Zonotrichia leucophrys) made a bit of a rebound at our feeding stations in 2014-2015.  From 2008-2009 to 2012-2013, this species declined in number of individuals at our feeders from an average of 3.0 to an average of 0.25.  In 2014-2015, we found an average of 2.0 White-crowned Sparrows at our feeding stations during the count period.

White-crowned Sparrows may be making a comeback at our feeders, but we did not see any during the February count period.
We logged average high counts for six species in 2014-2015: Sharp-shinned Hawk (0.25), Blue Jay (5.75), Song Sparrow (1.00), Northern Cardinal (11.50), House Finch (7.75), and House Sparrow (21.00).  Hopefully these high counts are not indicative of a trend of increasing non-native species at our feeders.  We'll have to keep an eye on this during future counts.

The non-native House Finch may be increasing at our feeders.
2014-2015 Winter Bird Feeder Count Species List
Sharp-shinned Hawk
Cooper's Hawk (Accipiter cooperii)
Mourning Dove (Zenaida macroura)
Red-bellied Woodpecker
Downy Woodpecker
Hairy Woodpecker (Picoides villosus)
Blue Jay
American Crow (Corvus brachyrhynchos)
Black-capped Chickadee
Tufted Titmouse
White-breasted Nuthatch
European Starling (Sturnus vulgaris)
American Tree Sparrow
Field Sparrow
Fox Sparrow (Passerella iliaca)
Song Sparrow
White-throated Sparrow
White-crowned Sparrow
Dark-eyed Junco
Northern Cardinal
House Finch
Pine Siskin
American Goldfinch
House Sparrow

13 January 2015

Christmas Bird Count Season Comes to a Close

Have you noticed a lot of people out in the cold peering through binoculars lately?  Were you driving behind a car that inexplicably kept slowing down and that had its windows down despite the howling winds, freezing rain, or barely double-digit temperatures?  If so, you likely experienced someone participating in the annual Christmas Bird Count.  The count took place at hundreds of locations throughout the western hemisphere from December 14 to January 5, just as it has for the past 115 years.

Participants in the Northeast LaPorte County Christmas Bird Count look for a particularly vocal Carolina Wren (Thryothorus ludovicianus).
I had the opportunity to assist with four Christmas Bird Counts in Indiana and Michigan this season, including two that I have helped with for many years and two that I joined for the first time in 2014.  The first count that I joined was a new one for me, the Northeast LaPorte County Christmas Bird Count, on December 15, 2014.

An inquisitive Black-capped Chickadee (Poecile atricapillus) observed on the Northeast LaPorte County Christmas Bird Count.
For this count I joined Dennis Richardson, Frances Sipocz-Richardson, Jo Brugos, John Brugos, and Kip Miller.  Upon arriving at the Richardsons' home, I heard Brown Creeper (Certhia americana) and Eastern Bluebird (Sialia sialis); a nice way to start off the day!

One of several Common Loons (Gavia immer) that we saw in northeast LaPorte County on Christmas Bird Count day.
Our group visited a variety of habitats during the day, ranging from lakes to wetlands to pine plantations to forests.  Although bird numbers seemed low, we tallied a very respectable 48 species, birding from 8:00 AM central time until dusk. 

An iconic Great Blue Heron (Ardea herodias) soars over a northeast LaPorte County wetland.
Some of our highlights during the Northeast LaPorte County Christmas Bird Count included American Black Duck (Anas rubripes), Canvasback (Aythya valisineria), Redhead (Aythya americana), Lesser Scaup (Aythya affinis), White-winged Scoter (Melanitta deglandi), Common Goldeneye (Bucephala clangula), Hooded Merganser (Lophodytes cucullatus), Common Merganser (Mergus merganser), Ruddy Duck (Oxyura jamaicensis), Common Loon (Gavia immer), Horned Grebe (Podiceps auritus), Bald Eagle (Haliaeetus leucocephalus), Red-shouldered Hawk (Buteo lineatus), Rough-legged Hawk (Buteo lagopus), Pileated Woodpecker (Dryocopus pileatus), and Carolina Wren (Thryothorus ludovicianus).

A White-winged Scoter (Melanitta deglandi, in the back on the right) stole the show at the Northeast LaPorte County Christmas Bird Count.
A couple of days later, on December 17, 2014, I was at it again, this time across the state line into Michigan to help with the New Buffalo Christmas Bird Count.  I was teamed with the amazing Kip Miller, and we were joined for most of the morning by Helen Obenchain.  Before Helen arrived, Kip and I got an early start with owling and had spectacular looks at a red-phase Eastern Screech Owl (Megascops asio).  We then searched to no avail for a Snowy Owl (Bubo scandiacus) that Kip had seen at the New Buffalo harbor the previous day, but we were at least treated to a Lesser Black-backed Gull (Larus fuscus) as a consolation prize.  Again, I can certainly think of worse ways to start out a day of birding!

Early morning owling during the New Buffalo Christmas Bird Count produced a red-phase Eastern Screech Owl (Megascops asio).
Kip and I (and Helen for part of the morning) visited various habitats, including lakefront, deciduous forest, fields, planted prairie, and wetlands.  My eyes were thoroughly tired when I headed home after seeing 42 species during almost 11 straight hours of birding. 

Birds were difficult to see on the choppy Lake Michigan waters during the New Buffalo Christmas Bird Count, but this pair of Horned Grebes (Podiceps auritus) was relatively close to shore.
We had plenty of highlights during the New Buffalo Christmas Bird Count, including Redhead (Aythya americana), Common Goldeneye (Bucephala clangula), Hooded Merganser (Lophodytes cucullatus), Red-breasted Merganser (Mergus serrator), Ruddy Duck (Oxyura jamaicensis), Red-throated Loon (Gavia stellata), Horned Grebe (Podiceps auritus), Sharp-shinned Hawk (Accipiter striatus), Bonaparte's Gull (Chroicocephalus philadelphia), Lesser Black-backed Gull (Larus fuscus), Eastern Screech Owl (Megascops asio), Hairy Woodpecker (Picoides villosus), Pileated Woodpecker (Dryocopus pileatus), Brown Creeper (Certhia americana), Carolina Wren (Thryothorus ludovicianus), Winter Wren (Troglodytes hiemalis), and Field Sparrow (Spizella pusilla).

Winter Wrens (Troglodytes hiemalis) can sometimes be difficult to come by, but this one seen during the New Buffalo Christmas Bird Count was quite cooperative. 
Since Kip coordinates the New Buffalo count, he sometimes observes areas outside of the section that he is specifically covering.  Species in the table below that are marked with an X were seen outside of our section.  While searching for the Winter Wren (Troglodytes hiemalis) pictured above, we ran into a couple of other birders who had seen Eurasian Collared Doves (Streptopelia decaocto) in their count area, so Kip and I made a late afternoon trip to see these birds, which are as yet uncommon in southwest Michigan.

Eurasian Collared Doves (Streptopelia decaocto) had never before been observed during the New Buffalo Christmas Bird Count.
I was at it again just a few days later, participating in the South Bend Christmas Bird Count on December 20, 2014.  I coordinate the southwest quarter of the count circle, and was lucky enough to have two other teams helping out with our area.  Lindsay and I covered the southern portion of the area, owling and birding from 5:00 AM until about 4:00 PM.  We started the day with four gray phase Eastern Screech Owls (Megascops asio) and 2 Barred Owls (Strix varia) on our list before most of the population of South Bend had even rolled out of bed.

One of four gray phase Eastern Screech Owls (Megascops asio) that we saw during the South Bend Christmas Bird Count.
I enjoy the area that we cover during the South Bend Christmas Bird Count because of our variety of habitat, ranging from deciduous forest to pine plantation to old field to agricultural fields to suburban feeders to wetlands, but what we really lack is open water areas.  Consequently, we don't get many ducks or gulls, but we were able to tally 38 species and good numbers of individuals on one of the birdiest days I can remember for a South Bend count.  Other birders on the count, however, felt that it was a pretty slow day.

A Barred Owl (Strix varia) looks on just before sunrise on the day of the South Bend Christmas Bird Count.
Amongst our highlights during the South Bend Christmas Bird Count were the following: Wild Turkey (Meleagris gallopavo), Red-shouldered Hawk (Buteo lineatus), Eastern Screech Owl (Megascops asio), Barred Owl (Strix varia), Yellow-bellied Sapsucker (Sphyrapicus varius), Hairy Woodpecker (Picoides villosus), Pileated Woodpecker (Dryocopus pileatus), Brown Creeper (Certhia americana), Carolina Wren (Thryothorus ludovicianus), Golden-crowned Kinglet (Regulus satrapa), Red-winged Blackbird (Agelaius phoeniceus), Purple Finch (Haemorhous purpureus), and Pine Siskin (Carduelis pinus).

A Red-shouldered Hawk (Buteo lineatus) observed during the South Bend Christmas Bird Count looks for its next meal.
The final count in which I participated was the Elkhart County Christmas Bird Count on January 3, 2015. Unfortunately, the weather was not cooperative that day, with rain, freezing rain, and snow all day long. I began owling before 6:00 AM and quickly picked up two red phase Eastern Screech Owls (Megascops asio) at one location and a gray phase at another.  I was joined by Ted Miller for the remainder of the day, and we birded until we lost daylight, covering habitats including suburban feeders, river, ponds, wetlands, deciduous forest, old field, and agricultural fields.  The constant precipitation prohibited any photographs, and birds were sparse.  We were able to tally 32 species for the day, but even the numbers of individuals were down, presumably due to the weather and visibility conditions.  I often add species by ear while driving, but all that we could hear was the sloshing of slush beneath the tires and the monotonous beat of my windshield wipers.  Highlights for the day included Gadwall (Anas strepera), Rough-legged Hawk (Buteo lagopus), American Kestrel (Falco sparverius), Eastern Screech Owl (Megascops asio), Barred Owl (Strix varia), and Horned Lark (Eremophila alpestris).
My 2014-2015 Christmas Bird Count totals.  An "X" designates a species observed in the count circle on count day but in a different sector than where I was technically counting.
Overall for the 2014-2015 Christmas Bird Count, I tallied 70 species with the help of several wonderful birders.  I'm already looking forward to assisting with these counts, and maybe a couple of others, next December and January!  

05 April 2014

An Uncommon Visitor

I can get used to this working from home gig.  Nearly every day for the past two weeks I've watched Bald Eagles (Haliaeetus leucocephalus) fly past my office window, including one mature eagle at very close range flying up my driveway being chased by a blackbird.  Just a couple of days ago, we had another visitor that probably would have gone unnoticed had I not been working from home.
 

The chunky, brown, streaked body, conical beak, and bold white eyeline help to identify this bird as a female Purple Finch (Haemorhous purpureus).  We've only observed Purple Finch on our property a few times; this is the first female that we've seen.  In many bird species, the females are more difficult to identify because they are less colorful than the males and look similar to females of other species.  In the case of the Purple Finch, the male is definitely more colorful, appearing to have been "dipped in raspberry juice" according to famous American naturalist Roger Tory Peterson, but the female is actually more easily identified.  Male Purple Finches are often confused with male House Finches (Carpodacus mexicanus), but female Purple Finches are easily distinguished from female House Finches because of the white eyeline that the House Finch lacks.


Purple Finches are in northern Indiana only in winter; they spend their summers further north of here in moist, cool forests.  Their populations seem to be decreasing, and some think this may be a result of competition with the invasive House Finch.   

I can't wait to see what species I can add to our yard list working from home this spring once songbird migration is well underway.

02 March 2014

2013-2014 Winter Feeder Count Results

Lindsay and I recently completed our sixth consecutive Indiana Audubon Society Winter Bird Feeder Count, an easy and fun citizen science project during which the greatest number of each bird species observed at feeders in your yard on the 20th to 25th of November, December, January, and February are tallied.  Although I mentioned to Lindsay a couple of times during this count how active our feeders were nearly every day, our results show that the number of individuals has been decreasing since we started the count in 2008-2009.  For our results from past Winter Bird Feeder Counts, see our posts here (2012-2013), here (2011-2012), here (2010-2011), and here (2009-2010).

Some of our feeders
Looking back at data from our counts over the years, it quickly becomes apparent that 2008-2009 must have been a standout birding season, as we tallied 27 species at our feeders during that count but have not had more than 23 since.  During the 2013-2014 count, we were just under our average from the previous years of 22.8 species, as we tallied 21.  We had 14 species in November 2013 (the fewest total number of species ever during our counts), 15 species in December 2013, 17 species in January 2014, and 20 species in February 2014.  The 20 species we observed in February was the most in any month of the Winter Bird Feeder Count on our property since the 2008-2009 count, when we had 20 species in December and 25 species in February. 

We get a lot of traffic on the ground under the feeders
The biggest discrepancy in results from this year versus the average of past years was in November and December, as we observed three fewer species than our average numbers during each of those months.  We began feeding a bit later this year than in past years, so it is possible that it takes the birds a little while to find our feeders once we start feeding for the winter and that if we had started feeding earlier in the winter/fall of 2013 our number of species observed in the early months of the count might have been more comparable to our average.

American Tree Sparrow
The list of species observed during our 2013-2014 Winter Bird Feeder Count is found at the end of this post.  Species not observed during this count that we have seen on at least one other count include Cooper's Hawk (Accipiter cooperii), Northern Flicker (Colaptes auratus), American Crow (Corvus brachyrhynchos), American Robin (Turdus migratorius), Gray Catbird (Dumetella carolinensis), Eastern Towhee (Pipilo erythrophthalmus), Snow Bunting (Plectrophenax nivalis), Rusty Blackbird (Euphagus carolinus), Common Redpoll (Carduelis flammea), and Pine Siskin (Carduelis pinus); however, the first four of these were seen on our property (just not at the feeders or during the count period) this winter.  Conspicuously absent from our feeders (and those of others in this area) in 2013-2014 were the winter finches (such as Common Redpoll and Pine Siskin).  We've tallied a total of 31 species using our feeders (or hawks showing an interest in feeder birds) during the six seasons that we've participated in this count.

Dark-eyed Junco (male)
It was much colder and we had more snow during the 2013-2014 Winter Bird Feeder Count than in the past few years, but the temperatures and snow cover during the count periods were similar to those in 2008-2009.  The low temperature during our 2013-2014 count was -7  degrees Fahrenheit in January and the high temperature reached 45 degrees Fahrenheit in February.  The deepest snow cover during the count was observed in January and February (8 inches).

Tufted Titmouse
Species observed most frequently (those present during all four count periods) in 2013-2014 were Red-bellied Woodpecker (Melanerpes carolinus), Downy Woodpecker (Picoides pubescens), Blue Jay (Cyanocitta cristata), Black-capped Chickadee (Poecile atricapillus), Tufted Titmouse (Baeolophus bicolor), White-breasted Nuthatch (Sitta carolinensis), American Tree Sparrow (Spizella arborea), Song Sparrow (Melospiza melodia), Dark-eyed Junco (Junco hyemalis), Northern Cardinal (Cardinalis cardinalis), House Finch (Carpodacus mexicanus),  American Goldfinch (Spinus tristis), and House Sparrow (Passer domesticus).

White-breasted Nuthatch
Species observed in greatest abundance during a single month of the count (with the greatest number observed at one time in parentheses) were House Sparrow (17 in December), American Tree Sparrow (16 in December, 15 in February, and 12 in January), American Goldfinch (12 in February), Mourning Dove (Zenaida macroura) (11 in January), and Brown-headed Cowbird (Molothrus ater) (10 in February).

Blue Jay
The most abundant species based on average over the four months of the count were American Tree Sparrow (12.5), House Sparrow (9.25), American Goldfinch (8.75), and Dark-eyed Junco (7.75). 

Downy Woodpecker (female)
The number of individuals of the most abundant species continued to decrease from those reported in the past few years; two years ago we had four species that averaged over 10 individuals during the four months of the count.
 
Hairy Woodpecker (male)
Just as in 2012-2013, one of our most notable observations during this count was a lack of White-crowned Sparrows (Zonotrichia leucophrys).  The decline in number of individuals of this species at our feeders, from an average of 3.0 over the count period in 2008-2009 to an average of 0.25 over the count period during the past two years, may be indicative of their shifting population, as reports show that their numbers are increasing in parts of the continent but decreasing in other parts.
  
Red-bellied Woodpecker (male) (top) and Black-capped Chickadee (bottom)
Another notable observation in 2013-2014 was the presence of a Fox Sparrow (Passerella iliaca) during three of the four months of the count.  This was only the second time during a Winter Bird Feeder Count that this handsome reddish brown and gray bird has made an appearance at our feeders (also present during the 2010-2011 count), and on days when it was present it stuck around almost the entire day.

Fox Sparrow (top) with Dark-eyed Junco (bottom)
2013-2014 Winter Bird Feeder Count Species List
Mourning Dove
Red-bellied Woodpecker
Downy Woodpecker
Hairy Woodpecker (Picoides villosus)
Blue Jay
Black-capped Chickadee
Tufted Titmouse
White-breasted Nuthatch
European Starling (Sturnus vulgaris)
American Tree Sparrow
Fox Sparrow
Song Sparrow
White-crowned Sparrow
Dark-eyed Junco
Northern Cardinal
Red-winged Blackbird (Agelaius phoeniceus)
Common Grackle (Quiscalus quiscula)
Brown-headed Cowbird
House Finch
American Goldfinch
House Sparrow